Коли потрібно міняти гальмівний барабан

13 декабря 2023, 12:32
Автор: Автомания

Зараз у виробництві автомобілів застосовуються два види гальм: дискові і барабанні. Барабанний тип гальм був розроблений значно раніше – на початку ХХ століття. З того часу система перетерпіла значних змін: вона стала найбільш ефективною і надійною. З огляду на сучасний розвиток автомобілів гальмівні барабани поступово витісняються дисковими.

Попри це, вони досить часто використовуються в автомобілях таких виробників, як Volkswagen, Renault, Hyundai та інших. Із-за конструкційних особливостей гальмівні барабани встановлюються тільки на задній балці моста. Барабанні гальма складаються з цілого ряду взаємозв'язаних механізмів, несправності можуть бути абсолютно різними. Точну вартість ремонту завжди можна дізнатися за посиланням https://bex-space.com/ на сайт Bex Space.

Симптоми поганих гальмівних барабанів

Коли гальмівні барабани починають виходити з ладу, зазвичай виникає більше шуму під час гальмування. Основні несправності гальм пов'язані зі зносом фрикційних накладок. Щоб визначити ступінь зносу, немає необхідності щоразу розбирати механізм. Автовиробники залишають спеціальний оглядовий отвір із внутрішньої сторони гальмівного щита. При цьому рекомендується звернути увагу на наступні моменти:

  • збільшення гальмівного шляху;

  • зміни в загальній поведінці гальмівної системи;

  • нетипова поведінка стоянкового гальма.

Розглянемо індикатори більш детально.

Шум при гальмуванні

Першою ознакою проблеми є надмірний шум під час гальмування. Коли фрикційний матеріал черевика зношений, металева підкладка стикається з барабаном, створюючи шкрябання або скрегіт після натискання гальм. Цей шум також може виникати, якщо будь-яка частина гальмівного обладнання ослабла або зламалася, наприклад, утримуюча пружина. Сміття, каміння та бруд також можуть потрапити в гальмівний барабан і створювати шум.

М'яка або губчаста педаль гальма

Якщо гальмівний барабан зношений або тріснутий, педаль може стати губчастою при натисканні. Ця проблема зустрічається рідше, ніж інші. Зміни в роботі педалі найчастіше спричинені потраплянням повітря у гідравлічну систему. В такому випадку потрібно випустити повітря із системи, щоб гальма відновили нормальний тиск.

Знижена сила гальмування

Коли гальмівні барабани зношені, можна помітити, що транспортний засіб зупиняється довше. При наявності невідповідної кількості фрикційного матеріалу барабану важче виконувати свою функцію. З часом гальмівний шлях буде ставати все більшим.

Вібруюча педаль гальма

Якщо гальмівні барабани деформуються, вони не будуть належним чином контактувати з колодками. Замість того, щоб тиснути на барабан, колодка вдаряється по одних ділянках сильніше, ніж по інших, що призводить до вібрації, яку можна відчути через педаль. Важливо відзначити, що барабанні гальма не страждають від такої пульсації у порівнянні з дисковими.

Проблеми зі стоянковим гальмом

Стоянкове гальмо з'єднане із задніми гальмами. При несправних задніх барабанних гальмах здатність екстреного гальмування також може постраждати. При цьому стоянкове гальмо не тримає автомобіль стабільно. Однак проблема може бути в самому стоянковому гальмі, наприклад у тросі, який потребує регулювання, тому потрібна додаткова діагностика.

Незважаючи на те, що барабанні гальма стають менш популярними, багато виробників все ще встановлюють їх на свої автомобілі. Оскільки барабани дуже важливі для вчасної зупинки транспортного засобу, важливо ніколи не відкладати їх заміну при зносі. Вибрати нові гальма та інші компоненти завжди можна в каталозі за посиланням https://bex-space.com/galmivni-barabani-ta-komponenti.