Обов’язкова страховка на авто — як купити і як подати документи на виплату

26 декабря 2023, 11:58
Автор: Автомания

У країні щоденно трапляється велика кількість дорожньо-транспортних пригод, а автовласникам постійно доводиться вирішувати питання з виплатами компенсацій постраждалим учасникам дорожнього руху, думати про те, де взяти гроші на ремонт власного авто, якщо воно буде пошкодженим. У таких ситуаціях приходить на допомогу система страхування і надійні компанії.

Як працює обов’язкове автострахування

Відповідно до закону, кожен автомобіль повинен мати страховий захист. Для цього власникам транспортних засобів необхідно придбати обов'язковий страховий поліс цивільної відповідальності (ОСЦПВ).

За вимогами закону у випадку дорожньої пригоди страхова компанія винуватця виплатить постраждалому кошти на покриття завданих збитків. Максимальна сума для майнових збитків становить 160 000 грн на одного постраждалого, а для відшкодування збитків, пов'язаних з життям і здоров'ям — 320 000 грн. При цьому ціна автоцивілки набагато менше, ніж розмір компенсації.

Є також категорія громадян, які «автоматично застраховані» державою, наприклад, учасники бойових дій, люди з інвалідністю першої групи та деякі інші категорії. Для всіх інших осіб штраф за відсутність «автоцивілки» на сьогодні становить 850 грн.

Бути захищеним у випадку ДТП в ідеалі означає для винуватця не доплачувати з власної кишені за завдані збитки. Для постраждалої особи — отримати максимальну страхову виплату і уникнути непотрібних судових процедур для врегулювання вимог щодо покриття збитків.

Щоб уникнути неприємних сюрпризів після аварії, водію важливо пам’ятати про такі речі:

  • під час вибору автоцивілки проаналізувати, як працюють різні страхові компанії;
  • дізнатися про особливості конкретних страхових пропозицій;
  • правильно поводитися в разі ДТП.

Такий підхід дозволить водіям відчувати впевненість у виборі надійного страхового партнера та допоможе уникнути непорозумінь у майбутньому.

Як обрати страхову компанію

Ретельний аналіз страхових компаній створює впевненість у надійності обраного партнера. Корисну і головне — точну інформацію про діяльність страховиків можна знайти на ресурсах МТСБУ (Моторного (транспортного) страхового бюро України), що об'єднує страховиків та регулює їхню діяльність.

Також важливо порівняти, як допомагають клієнтам в різних страхових компаніях. При цьому варто звертати увагу не лише на обсяг виплат, а також на відсоток цих виплат у відношенні до загальної суми залучених коштів.

Додатково, можна перевірити інформацію про те, які страхові компанії на цей час перебувають у процесі призупинення ліцензії. Ці дані можна знайти на офіційному сайті Національного банку України.

Як обрати програму обов’язкового автострахування

Припустимо, що ви вже вибрали страхову компанію, якій ви готові довірити свій фінансовий стан. Тепер перед власником авто виникає питання: яку саме пропозицію обрати? Кожна страхова компанія має свої умови.

Розглянемо декілька умов поліса обов'язкового страхування, на які варто звернути увагу:

  • автоцивілка з франшизою. Наявність франшизи може зменшити вартість самого поліса на етапі його оформлення. Франшиза — це частина страхової суми, яку компанія не відшкодовує при настанні страхового випадку;
  • наявність прямого врегулювання, що дозволяє отримати відшкодування без залежності від страхової компанії винуватця. Це дуже зручно для власника страховки, якому не доводиться комунікувати з іншими страховиками;
  • додаткові програми страхового захисту. Приміром, автострахування в СК «УНІКА» дозволяє збільшити виплати до 1 000 000 грн. Якщо стандартної компенсації недостатні, добровільна автоцивілка допоможе покрити додаткові збитки.

Багато непорозумінь між водіями та страховими виникають через недостатнє розуміння, як працює автострахування. Тому розглянуті вище кроки допоможуть вам діяти розсудливо та отримати максимальний страховий захист.

Як діяти у випадку ДТП, щоб отримати виплати

Пропонуємо вам алгоритм дій:

  • якщо є постраждалі, першочерговою задачею є надання першої допомоги та виклик швидкої. Далі слід обов'язково звернутися до поліції.
  • до прибуття правоохоронних органів важливо залишати все на місці події і не переміщувати автомобілі. Патрульні офіцери зафіксують дані страхових полісів та всі обставини для подальшого відшкодування;
  • у випадку незначного зіткнення можна скористатися європротоколом. Цей інструмент є простою формою реєстрації ДТП без потерпілих;
  • незалежно від того, чи оформлено ДТП поліцією чи за допомогою європротоколу, протягом трьох робочих днів важливо звернутися до страхової компанії з заявою про настання страхового випадку.

Хоча сподіваємося, що вам не знадобиться використовувати ці знання, краще завжди бути готовим.



СЕЙЧАС ЧИТАЮТ