Що обрати: електрокар чи авто з бензиновим двигуном?

04 сентября 2023, 19:02
Автор: Автомания

На українських дорогах з'являється все більше електромобілів. Виробники позиціонують їх як більш практичну альтернативу авто з бензиновим двигуном. Але чи так вигідно обирати електрокар замість автомобіля з двигуном внутрішнього згоряння? Давайте розбиратися.

Що потрібно знати про електромобіль

В Україні вибір нових електромобілів поки що не надто великий, а ціни в офіційних дилерів досить високі. Щоб заощадити й отримати більше варіантів вибору, можна замовити авто зі США з пробігом через аукціон. Наприклад, Dongfeng ER30 2018 року з батареєю ємністю 32 кВт і запасом ходу 255 км на аукціоні коштуватиме 8-9 тисяч доларів. 

FIAT 500e 2017 року вийде придбати за 11 000 $.

Переваги та недоліки електрокарів

До основних переваг електромобілів варто віднести:

  • Економію на паливі. Якщо порівнювати електрокар із середньою витратою 20 кВт/100 км і авто з бензиновим двигуном, що витрачає 10 літрів на 100 км, електромобіль виявляється економнішим практично в 15 разів.
  • Просте обслуговування. Завдяки простішій конструкції електрокар не потребує частих поїздок на СТО. Відповідно, витрати на обслуговування знижуються.
  • Акустичний комфорт. Електромобілі видають набагато менше шуму під час їзди.
  • Маневреність. У більшості електрокарів низький центр ваги, тому вони впевненіше почуваються на дорозі.
  • Хороший показник розгону. Навіть електрокари середнього цінового сегмента розганяються з 0 до 100 км/год швидше, ніж авто з двигуном внутрішнього згоряння.

Серед недоліків електромобіля водії часто відзначають довгий час зарядки від домашньої електромережі. Для повного заповнення заряду авто може знадобитися до 7-10 годин. 

Ще один недолік - в Україні поки що недостатньо станцій для зарядки, що створює певні труднощі для водіїв. 

Авто з бензиновим двигуном

Якщо порівнювати ціни, авто з ДВЗ часто коштують дешевше. Але українські водії стикаються з іншою проблемою - складна оцінка автомобілів на вторинному ринку. Продавці часто повідомляють неправдиві дані щодо пробігу і замовчують про проблеми та неполадки машини, що була у вжитку.

Щоб отримати більш повне уявлення про автомобіль перед покупкою, можна замовити авто з Кореї через аукціон. Ціни на авто тут більш ніж прийнятні. Наприклад, Hyundai Tucson 2023 року з пробігом можна купити за 35 840 $. На вторинному ринку України таких цін не знайти.

Переваги та недоліки авто з бензиновим двигуном 

Серед головних переваг авто варто відзначити:

  • Перевірену часом і надійну конструкцію. Насамперед це стосується авто виробників зі світовим ім'ям: Toyota, Volkswagen, Ford, Honda та інших.
  • Більший запас ходу. Бензиновий автомобіль з повним баком може подолати до 400-600 км. Впоратися з такою відстанню на одному заряді акумулятора зможуть тільки найсучасніші електрокари.
  • Заправка займає набагато менше часу. Ця перевага особливо сильно відчувається під час поспіху.
  • Набагато більше СТО, де візьмуться за ремонт авто з ДВЗ.

Серед головних недоліків: великі витрати на паливо, необхідність регулярної заміни мастила, свічок та іншого, шум під час їзди, а також токсичні вихлопи.

В обох типів авто є свої переваги та недоліки. Поки що не можна з упевненістю сказати, що електрокари кращі. У багатьох випадках більш практичним рішенням стає саме машина з ДВЗ.

Якщо електрокар виглядає для вас дуже привабливим, але ви поки що не готові кардинально змінювати вид транспорту, можна спробувати авто гібридного типу.



СЕЙЧАС ЧИТАЮТ