Історія та еволюція бренду шин Michelin

30 августа 2023, 11:31
Автор: Автомания

В 1832 році у французькому місті Клермон-Ферран розпочав роботу завод з виробництва каучукових виробів. Рівно через 50 років власники підприємства зіткнулися з фінансовими труднощами. На допомогу їм прийшли родичі – брати Едуард і Андре Мішлени. З того часу бренд розширив свою діяльність, пропонуючи купити резину для різних видів транспорту.

Перші кроки

Першими пневматичні шини купити від Michelin могли велосипедисти вже в 1891 році. На цій резині Чарльз Террон став переможцем веломарафону Париж-Брест, що стало чудовою рекламою для популяризації бренду. Доходи підприємства зросли в декілька разів, що дозволило ще більше розширити асортимент.

Як з'явився Бібендум

Логотип Michelin отримав назву Бібендум. Його автором став художник Маріус Російон, який намалював людину із шин, складених стопкою. В руках Бібендум тримає цвяхи, натякаючи, що для продукції Мішлен жодних перешкод немає.

За історію існування Michelin неодноразово змінював вигляд, але не головного персонажа логотипу. Сьогодні на ньому усміхнений товстун, який вітає усіх рукою. За результатами багатьох опитувань, логотип Michelin визнаний одним із найпопулярнішим у XXI столітті по всьому світу.

Основні етапи розвитку

За роки існування компанія Мішлен відзначилася такими розробками:

  • 1934 - з'явилися перші посилені шини з шаром піноматеріалів, які дозволяли продовжити рух навіть при пошкодженні поверхні. Сьогодні така резина називається Run Flat.
  • 1937 – випущені покришки зі сталевим каркасом для вантажівок. Вже тоді вони здивували своєю міцністю та здатністю ефективно працювати навіть при високих температурах.
  • 1946 – післявоєнний період розпочався для Michelin з презентації першої радіальної гуми. На відміну від шин із діагональним каркасом, тут корд натягнутий між двома боковинами без перехрещування. Зовнішня частина каркасної оболонки захищена надійним і стійким до зносу кордом.
  • 1970 рік – Мішлен відзначився винаходом «сороконіжки» – машини з незвичайною зовнішністю, двома двигунами та загальною вагою близько 9-ти тон. Автомобіль використовувався для тестування шин під вантажний транспорт – усередині розташовувалися спеціальні прилади для замірів основних їздових показників.
  • 1992 – виготовлені покришки з діоксид кремнієм у резиновому складі. Екошини менше витрачають енергії та палива, забезпечують підвищену безпеку на дорозі та служать набагато довше.
  • 2015 – розроблені всесезонні шини Michelin Cross Climate. Це літня модель, яка отримала сертифікат для використання взимку.

Michelin сьогодні

Бренд Michelin залишається провідним виробником автомобільних шин. Його лінійка Michelin Primacy 4 для літа, зимова резина Michelin Pilot Alpin та вже згадувана всесезонна модель Cross Climate мають попит серед водіїв усієї планети.

Мішленівську резину купити можна під будь-які види транспорту:

  • автомобілі;
  • мотоцикли;
  • шасі для літаючих засобів;
  • велосипеди.

Шини Michelin виробляються на 123 заводах, які розташовані в 26 країнах Європи, Північної та Південної Америки, Азії, Африки, Індії та на Близькому Сході. Загалом в компанії працює понад 125 тисяч співробітників, а капітал складає майже 15 мільярдів євро.

Під будь-які шини диски потрібно купити обов'язково, і резина Michelin – не виняток. Ковпаки захищають гуму від різнотипних ушкоджень і покращують їздові характеристики, підвищуючи тим самим експлуатаційний ресурс. Які купити диски, кожен водій вирішує індивідуально. Головне, не помилитися з розміром, який вказується у техпаспорті автовиробника.



СЕЙЧАС ЧИТАЮТ