Чому оберти плавають: від нестачі оливи до «убитого» паливного насоса

26 апреля 2023, 17:35
Автор: Автомания

Для літніх автомобілів, яких більшість на наших дорогах, є типова картина неполадок: оберти двигуна «плавають», а двигун сіпається і може навіть глухнути. Такі неприємності можуть виникати з різних причин, наприклад, через несправність паливної системи, засмічення фільтрів, проблеми з датчиками або електронікою. Звісно, для точної діагностики потрібні професійне обладнання та послуги фахівців, однак у деяких випадках можна спробувати розібратися у проблемі самостійно.

Якщо ви помітили, що оберти двигуна пустилися у «вільне плавання», насамперед варто перевірити рівень оливи та палива, а також стан свічок запалювання. Якщо з розхідниками все гаразд, слід звернути увагу на фільтри та насос паливної системи. Цілком можливо, що паливний фільтр для Ланоса віджив своє і настав час замовляти новий на маркетплейсі. Розглянемо докладніше всі можливі чинники.

Рівень оливи та палива

Одна з можливих причин плаваючих обертів, яку легко перевірити та виправити. Недостатній рівень оливи може порушити роботу двигуна, що часто викликає плаваючі оберти. Низький рівень палива в баку може призвести до засмоктування повітря в систему подачі палива, що також призводить до такого ефекту. Однак у більшості випадків плаваючі оберти пов'язані з іншими причинами.

Стан свічок запалювання

Коли свічки запалення покриті нагаром, вони можуть не зробити достатній іскровий розряд, який необхідний для згоряння палива. Залишки палива у камері згоряння призводять до плаваючих оборотів, а також до поганої роботи двигуна. Нагар на свічках запалювання може утворюватися через низьку якість палива, неправильне налаштування і не тільки. Якщо свічки запалювання покриті нагаром, їх потрібно очистити чи замінити.

Чому оберти плавають: від нестачі оливи до «убитого» паливного насоса

Фільтри та паливний насос

Фільтри можуть бути засмічені, що може спричинити погіршення проходження палива через систему. Коли відбувається засмічення фільтра, паливний насос повинен працювати з великим зусиллям, щоб витягнути паливо з бака та підтримувати необхідний тиск у системі. Це може призвести до плаваючих обертів, оскільки двигун не отримує достатньої кількості палива для правильної роботи.

Паливний насос також може викликати плаваючі оберти, якщо він не працює належним чином. Якщо паливний насос не може підтримувати необхідний тиск у системі, це викликає подібний ефект. Крім того, якщо насос не працює постійно, а робить це з перервами, це також може призвести до плаваючих обертів. В обох випадках (засмічення фільтра та несправний паливний насос) може знадобитися заміна або ремонт відповідних деталей паливної системи.



СЕЙЧАС ЧИТАЮТ