Растаможка и новые техпаспорта с пометкой «без права». Что произошло?

09 сентября 2016, 08:12
Автор: Михаил Клименко
С 1 августа 2016 года в Украину начали ввозить поддержанные автомобили по сниженным акцизам. Однако счастливые владельцы столкнулись с сюрпризом: при выдаче свидетельства о регистрации транспортного средства делается отметка «без права продажи, дарения, обмена, передачи во владение, пользование и отчуждения».


Какие машины выгодно завозить по сниженным акцизам

С одной стороны, в законе об ограничениях на передачу машины в пользование другим лицам не сказано. С другой – законом предусмотрено ограничение на продажу, дарение и отчуждение такого автомобиля на протяжении 365 дней с даты регистрации. В противном случае владелец ТС должен доплатить акцизы, как если бы машину оформляли с уплатой стандартных акцизов.  Закон – законом, а выдают свидетельства с пометками о запрете не только на продажу до определённого срока, но и на использование ТС, утояняют наши коллеги из Autoua.

Народный депутат Роберт Горват 23 августа направил официальное обращение в Главный сервисный центр МВД с просьбой разобраться в ситуации. Однако четкого разъяснения не были даны. «Действующим законодательством сотрудникам сервисных центров МВД не предоставлены полномочия на трактование ограничений, установленных таможенным законодательством», - констатировали в ведомстве.

Более подробно об особенностях взаимосвязей между новыми и старыми подзаконными актами рассказал гендиректор ВААИД Олег Назаренко на своей странице Facebook: «Ці звинувачення СЦ МВС абсолютно безпідставні! СЦ МВС всього лише виконують існуючі (11 років давності) норми нормативно-правових актів щодо таких обмежень. Політикам просто потрібно було при прийнятті Закону дати доручення внести відповідні зміни до Наказу ДМСУ 1118 від 18.11.2005 та постанови КМУ 1388.

Політики цього не зробили, а тепер звинувачують митників та працівників СЦ МВС в тому, що ті чітко виконують нормативно-правові акти. Бо саме в Наказі 1118 в розділі 3 в п. 3.3 визначено:

"До Посвідчення посадовою особою митного органу вносяться відмітки про обмеження щодо передання ТЗ його власником у володіння, та/або користування, та/або розпорядження іншим громадянам чи підприємствам без сплати належних податків і зборів, що підлягають сплаті при переміщенні ТЗ через митний кордон України при наданні пільг з оподаткування ТЗ, що ввозиться для вільного обігу на митній території України".

Тобто, справедливості ради потрібно сказати, що обмеження стосовно "володіння, користування, розпорядження" придумали не сьогодні, а 11 років тому! А постанову КМУ 1388 Кабмін прийняв 7 вересня 1998 - рівно ВІСІМНАДЦЯТЬ років тому.

І в п. 30 так чітко визначено:
"30. До реєстраційних та облікових документів вносяться відомості про заборону відчуження і передачі права користування і (або) розпорядження транспортними засобами, дату їх зворотного вивезення та інші обмеження, що встановлюються органами доходів і зборів".

Тобто, якщо працівник СЦ МВС не впише в техпаспорт обмеження митниці, то завтра прийде прокурор і суворо запитає за виконання постанови КМУ 1388.

Я не захищаю митників і працівників СЦ МВС, але я, як людина в минулому військова, добре знаю, що держслужбовець має виконувати чітко ВСІ нормативно- правові акти. І нечесно зі сторони політиків замість того, щоб визнати, що нормативні документи не змінені і їх митниця та МВС просто виконує, звинувачувати їх у виконанні службових обов'язків.

Все в руках політиків і ВР! Дайте доручення КМУ ( прийміть рішення ) змінити постанову КМУ 1388 та Наказ 1118 і митники з МВС будуть виконувати нові нормативно- правові акти. А зараз звинувачувати їх нечесно і непорядно
».
РЕКОМЕНДУЕМ